Business Finance MCQs – UGC NET | Commerce | Management

Business Finance MCQs UGC NET Commerce & Management

Here we are going to explain some important MCQs for Business Finance which is useful for UGC NET Commerce as well as Management Subjects.

Business Finance MCQs – UGC NET | Commerce | Management

  1. Which from the following is NOT an example of intangible assets?
    (A) Trademarks
    (B) Patents
    (C) Buildings
    (D) Technical expertise
  2. The following are the examples of financial assets except?
    (A) Stocks
    (B) Bank Loan
    (C) Bond
    (D) Raw material
  3. The following are important functions of financial markets:
    I. Source of financing
    II. Provide liquidity
    III. Reduce risk
    IV. Source of information
    (A) I and IV only
    (B) II and III only
    (C) I, II, and III only
    (D) I, II, III, and IV
  4. The sale of financial assets is also referred to as the
    (A) Capital decision
    (B) CFO decision
    (C) Financing decision
    (D) Investment decision
  5. The construction of a new manufacturing plant is also referred to as the
    (A) Capital decision
    (B) CFO decision
    (C) Financing decision
    (D) Investment decision
  6. According to the Efficient Market Hypothesis, which from the following is NOT true?
    (A) Analysis predicts price pattern
    (B) No money machines
    (C) No arbitrage opportunities
    (D) Security prices reflect the true underlying value of assets
  7. According to the weak form of market efficiency __________ past information is included in the stock price.
    (A) no
    (B) all
    (C) marginal
    (D) only a few
  8. We say about a particular investment that it is risky, because
    (A) it is dangerous
    (B) it has low returns
    (C) its returns are uncertain
    (D) its raw material is unavailable
  9. In Finance, the risk is calculated by calculating the
    (A) mean
    (B) variance
    (C) standard deviation
    (D) kurtosis
  10. The sale of bonds by a country or a corporation is referred to as the
    (A) Investment decision
    (B) financing decision
    (C) offering loan
    (D) capital structure

ANSWERS:
1. C
2. D
3. D
4. C
5. D
6. A
7. B
8. C
9. C
10. B

  1. Generally, a corporation is owned by the
    I. Managers
    II. Board of Directors
    III. Stockholders
    IV. stakeholders
    (A) II only
    (B) I and II
    (C) III only
    (D) III and IV
  2. A firm’s investment decision is also called the
    (A) financing decision
    (B) capital budgeting decision
    (C) liquidity decision
    (D) none of these
  3. Conflicts between shareholders and managers’ interest are called
    (A) management problem
    (B) area of the board of directors
    (C) risk
    (D) agency problem
  4. In the principle-agent framework
    (A) managers are the principals
    (B) directors are the principals
    (C) shareholders are the principals
    (D) shareholders are the agents
  5. The risk that can be eliminated by diversification is called
    (A) specific risk
    (B) security risk
    (C) market risk
    (D) beta
  6. The risk that cannot be eliminated by diversification is called
    (A) specific risk
    (B) security risk
    (C) market risk
    (D) beta
  7. Which of the following is the safest investment?
    (A) Treasury bills
    (B) Government bond
    (C) Corporate bond
    (D) Stocks
  8. The spread of possible outcomes of investment returns is measured by
    (A) variance
    (B) standard deviation
    (C) skewness
    (D) kurtosis
  9. Risk is best judged in
    (A) portfolio context
    (B) individual security context
    (C) both of these
    (D) none of these
  10. In a well-functioning market, two investments that offer the same payoff must have the same
    (A) beta
    (B) return
    (C) risk
    (D) price

ANSWERS:
11. C
12. B
13. D
14. C
15. A
16. C
17. A
18. B
19. A
20. D

Download UGC NET E-Books for Commerce, Management, and More

Complete UGC NET Commerce Book

DrGaurav

all author posts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: