In this article we are going to provide and discuss some important Multi Choice Questions (MCQs) of Research Aptitude or Methodology for NTA UGC NET Paper 1.

Research Aptitude & Methodology MCQs – NTA UGC NET Paper 1

Following are the Research Aptitude MCQs for UGC NET Paper 1:




1. Bibliography given in a research report
(a) Helps those interested in further research and studying the problem from another angle
(b) Shows the vast knowledge of the researcher
(c) Makes the report authentic
(d) None of the above
Ans: a
2. Which comes first, theory or research?
a) Theory, because otherwise you are working in the dark
b) Research, because that’s the only way you can develop a theory
c) It depends on your point of view
d) The question is meaningless, because you can’t have one without the other
Ans: c
3. We review the relevant literature to know:
a) What is already known about the topic
b) What concepts and theories have been applied to the topic
c) Who are the key contributors to the topic
d) All of the above
Ans: d
4. A deductive theory is one that:
a) Allows theory to emerge out of the data
b) Involves testing an explicitly defined hypothesis
c) Allows for findings to feed back into the stock of knowledge
d) Uses qualitative methods whenever possible
Ans: b
5. Which of the following is not a type of research question?
a) Predicting an outcome
b) Evaluating a phenomenon
c) Developing good practice
d) A hypothesis
Ans: d
6. What does ‘sampling cases’ mean?
a) Sampling using a sampling frame
b) Identifying people who are suitable for research
c) Literally, the researcher’s brief-case
d) Sampling people, newspapers, television programmes etc.
Ans: d
7. The core ingredients of a dissertation are:
a) Introduction; Data collection; Data analysis; Conclusions and recommendations.
b) Executive summary; Literature review; Data gathered; Conclusions; Bibliography.
c) Research plan; Research data; Analysis; References.
d) Introduction; Literature review; Research methods; Results; Discussion; Conclusion
Ans: d
8. Which of the following is not a data-collection method?
a) Research questions
b) Unstructured interviewing
c) Postal survey questionnaires
d) Participant observation
Ans: a
9. The research antagonistic to ex-post facto research is
(a) experimental studies
(b) library researches
(c) normative researches
(d) all of the above
Ans: a
10. An example of scientific knowledge is
(a) social traditions and customs
(b) authority of the Prophet or great men
(c) religious scriptures
(d) laboratory and field experiments
Ans: d




11. The process not needed in experimental researches is
(a) controlling
(b) observation
(c) manipulation and replication
(d) reference collection
Ans: d
12. Below are given some probable characteristics of an ineffective teacher, which of them is most likely to be characterized the ineffective teacher
(a) Emphasis upon pupil discussion in the clarification of groups goals.
(b) Emphasis upon standards.
(c) emphasis upon the control of the immediate situation
(d) None of the above.
Ans: c
13. The per capital income of India from 1950 to 1990 is four times. This study is
(a) social
(b) factorial
(c) longitudinal
(d) horizontal
Ans: c
14. Nine years old children are taller than 7 years old ones. It is an example of
(a) vertical studies
(b) cross-sectional studies
(c) experimental studies
(d) case studies
Ans: b
15. Attributes of objects, events or things which can be measured are called
(a) data
(b) qualitative measure
(c) variables
(d) none of the above
Ans: c
16. In order to augment the accuracy of the study a researcher
(a) should be honest and unbiased
(b) should increase the size of the sample
(c) should keep the variance high
(d) all of these
Ans: d
17. Hypothesis cannot be stated in
(a) declarative terms
(b) null and question form terms
(c) general terms
(d) directional terms
Ans: c
18. All cause non sampling errors except
(a) faulty tools of measurement
(b) inadequate sample
(c) defect in data collection
(d) non response
Ans: b
19. Formulation of hypothesis may not be necessary in
(a) survey studies
(b) fact finding (historical) studies
(c) experimental studies
(d) normative studies
Ans: b




20. Who is regarded the father of scientific social surveys ?
(a) Best
(b) Booth
(c) Darwin
(d) None of these
Ans: b
21. For doing external criticism (for establishing the authenticity of data) a researcher must verify
(a) the signature and handwriting of the author
(b) the paper and ink used in that period which is under study
(c) style of prose writing of that period
(d) all of the above
Ans: d
22. Survey study aims at
(i) knowing facts about the existing situation
(ii) comparing the present status with the standard norms
(iii) criticising the existing situation
(iv) identifying the means of improving the existing situation
(a) (i) and (ii) only
(b) (i),(ii)and(iii)
(c) (i),(ii),(iii)and(iv)
(d) (ii) and (iii) only
Ans: b
23. Which of the following is not the characteristic of a researcher?
(a) He is industrious and persistent on the trial of discovery
(b) He is a specialist rather than a generalist
(c) He is objective
(d) He is not versatile in his interest and even in his native abilities
Ans: d
24. The validity and reliability of a research will be at stake when
(a) The incident was reported after a long period of time from that of its occurrence
(b) The author who is the source of information is biased, incompetent or dishonest
(c) The researcher himself is not competent enough to draw logical conclusions.
(d) All of the above.
Ans: d
25. A researcher wants to study the future of the Congress I in India. For the study which tool is most appropriate for him?
(a) Questionnaire
(b) Rating scale
(c) Interview
(d) Schedule
Ans: a
26. Catharsis means discharge of emotions. A teacher can let off pent-up energy of his disciples through
(a) Picnics / excursions
(b) mock-parliament
(c) Celebration of festivals
(d) All of the above
Ans: d
27. Seeing a very big turnout, it was reported that JD will win the election, the conclusion was based on
(a) Random sampling
(b) Cluster sampling
(c) Purposive sampling
(d) Systematic sampling
Ans: b
28. A researcher divides his population into certain groups and fixes the size of the sample from each group. It is called
(a) Stratified sample
(b) Quota sample
(c) Cluster sample
(d) all of the above
Ans: b
29. Which technique is generally followed when the population is finite?
(a) Purposive sampling technique
(b) Area sampling technique
(c) Systematic sampling technique
(d) None of the above
Ans: c
30. Which of the following is a non-probability sample?
(a) Quota sample
(b) Simple random sample
(c) Purposive sample
(d) (a) and (c) both
Ans: d



Research Aptitude Methodology MCQs

Download Our Android App

Our Online Courses