Here we are going to discuss some important topics, Data Interpretation D.I. MCQs and tricks of Data Interpretation (D.I.) for NTA UGC NET Paper 1 MCQs. Herewith some practical solutions, you can able to learn to solve the Data Interpretation D.I. MCQs Questions MCQs with easy tricks.

Data Interpretation (D.I.) MCQs for NTA UGC NET Paper 1

QUESTIONS:




  1. (1-5)   Study the given table carefully to answer the following questions.
Field Name
Shape
Side (in m)
Base (in m)
Height (in m)
Radius (in m)
Cost of flooring (in Rs. per sq. metre)
Cost of fencing (in Rs. per m)
   A
Triangle
16
12
50
20
   B
Rectangle
10 × 20
30
15
   C
Square
15
40
18
   D
Parallelogram
20
12
60
25
   E
Circle
10
45
22




Q1.  What is the cost of flooring of A?

  1.                a) Rs.4000                   b) Rs.4600                   c) Rs.4800
  2.                d) Rs.5000                   e) Rs.4400

Q2.What is the difference between the cost of fencing of C and that of B?

  1.               a) Rs.180                     b) Rs.120                     c) Rs.240
  2.               d) Rs.360                     e) Rs.480

Q3.  What is the ratio of the cost of flooring to that of fencing of field D?

  1.              a) 4 : 1                         b) 6 : 1                         c) 8 : 1
  2.              d) 9 : 1                         e) 5 : 1

Q4. The cost of fencing of field E is approximately what percent of the cost of flooring of field C?

  1.            a) 10.5%                      b) 19.46%                    c) 18.71%
  2.            d) 15.36%                    e) 13.82%

Q5. The cost of fencing of field C is what percent of the cost of fencing of field D?

  1.           a) 87.54%                    b) 67.5%                      c) 72.13%
  2.           d) 54.36%                    e) 46.5%

ANSWERS:

  1. Option C

A is a triangle

So, area of A =  1/2 × 16 × 12 = 96 sqm

So, cost of flooring of A = 96 × 50 = Rs.4800

  1. Option A

Perimeter of B = 2 (10 + 20) = 60 m

So, cost of fencing of B = 60 × 15 = 900

Perimeter of C = 4 × 15 = 60 m

So, cost of fencing of C = 60 × 18 = Rs.1080

So, required difference = 1080 – 900 = Rs.180

  1. Option D

Area of D = Base × Height

= 20 × 12 = 240m2

So, cost of flooring of D= 240 × 60 = Rs.14400

Perimeter of D = 2 (20 + 12) = 64 m

So, cost of fencing of D = 64 × 25 = Rs.1600

So, required ratio = 14400 : 1600 = 9 : 1

  1. Option D

Perimeter of E = 2πr = 2 × 22 / 7 × 10 = 440 / 7 m

Cost of fencing of E = 440 / 7 × 22 = Rs.1382.85

Area of C = (15)= 225m2

So, cost of flooring of C = 225 × 40 = Rs.9000

So, required % = 1382.85 × 100 / 9000

= 15.36% of flooring cost of C.




  1. Option B

Fencing cost of C = Rs.1080

Fencing cost of D = Rs.1600

Required % = 1080 / 1600 × 100 = 67.5%

 

PIE-CHART D.I.

Data Interpretation (D.I.) NTA UGC NET Paper 1

QUESTIONS:

Directions (1-5): Study the following the pie-chart and table carefully to answer the questions given below:

The following pie-chart shows the distribution of the monthly family budget of a person.

The following table shows the further distribution (in percent) of the above-mentioned items among the five family members i.e P (the person himself), W (his wife), Rahul (son), Rohit (son), and Preeti (his daughter). His monthly family budget is Rs. 1,20,000

Education
Food
Entertainment
Travelling
Other expenses
P
10
30
10
40
20
W
15
25
30
10
25
Rahul
40
20
20
25
20
Rohit
25
15
25
10
10
Preeti
10
10
15
15
25

1. What is the average expenses of P?
1. Rs. 5620
2. Other than the given options
3. Rs. 5640
4. Rs. 5460
5. Rs. 5480
2. What is the approximate percentage increase in the amount Which Rahul enjoys for entertainment as compared to Preeti for the same?
1. 33%
2. 31%
3. Other than the given options
4. 37%
5. 35%
3. The average expenses of Rohit is approximately what percent of the average expenses of W (Wife)?
1. 76.4%
2. 81.5%
3. 79.5%
4. 83.5%
5. Other than the given options

4. Find the difference (in the percentage of the budget) between the average expenses of Education and the average expenses on Entertainment of the couple?
1. 1.3%
2. 0.9%
3. 2%
4. Other than the given options
5. 2.5%
5. The total amount spent by Rahul on Travelling and Food is approximately what percent of the total amount spent by Preeti on Education and Food?
1. Other than the given options
2. 168%
3. 171%
4. 175%
5. 174%




Data Interpretation (D.I.) NTA UGC NET Paper 1

Data Interpretation (D.I.) NTA UGC NET Paper 1
Data Interpretation (D.I.) NTA UGC NET Paper 1
Data Interpretation (D.I.) NTA UGC NET Paper 1

EasyNotes4U Android App


EasyNotes4U Bookstore App